lexus wltp hero

ПРЕДСТАВЯНЕ

НОВА СВЕТОВНА ХАРМОНИЗИРАНА ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗПИТВАНЕ НА ЛЕКИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (WLTP)

Нов метод за измерване на разход на гориво и емисии.

От 80-те години насам европейските емисии на нови автомобили и тестове за икономия на гориво са провеждани с помощта на новия европейски цикъл на движение (NEDC). От 1 септември 2017 бе въведен нов тест - Нова световна хармонизирана за изпитване на леки превозни средства (WLTP), която дава на купувачите на автомобили и на собствениците по-реалистично разбиране за представянето на автомобила.

    lexus wltp section nedc to wltp

NEDC КЪМ WLTP: КАКВО СЕ ПРОМЕНЯ?

С напредването на автомобилните технологии и промени в стила на шофиране, близо 40-годишния NEDC цикъл на шофиране предстои да бъде сменен. За да предостави по-точен начин, по който се изчислява и сравнява разходът на гориво и отделените емисии, новият WLTP тест въвежда по-реалистични тестови условия, в резултат на които, лабораторните тестове ще рефлектират по-точно представянето на автомобилите.

ЕТО КАКВО МОЖЕ ДА ОЧАКВАТЕ ОТ WLTP ТЕСТОВЕТЕ:

Тестов Цикъл

Динамични тестове, които са по-представителни за реалните условия на шофиране.

Време на Цикъл

Тестът отнема 30 минути, с 10 повече в сравнение с предходния.

Фази на Шофиране

По-динамични фази: 52% градски и 48% извънградски

Дистанция

23.25 километра, два пъти по-голямо тестово разстояние.

Средна & Максимална скорост

Средната скорост е 46.5 км/ч (увеличение с 12.5 км/ч), а най-високата скорост е повишена до 131 км/ч.

Допълнително Оборудване

Допълнителното оборудване (с влияние върху СО2 емисиите и разхода на гориво) се вземат впредвид.

Смяна на предавки

Всеки автомобил е с различни, вместо фиксирани смени на предавките.

Тестова Температура

Измерванията се изпълняват при температура от 23 градуса по Целзий (СО2 стойностите се коригират към 14 градуса по Целзий) спрямо 20-30 градуса.

ВЪВЕЖДАНЕ НА ПО-ГОЛЯМА ПРОЗРАЧНОСТ

Между септември 2017 и септември 2018 всички нови автомобили ще трябва да се преминат през процедурата за изпитване на WLTP (лекотоварните автомобили с една година по-късно). При Lexus, първият модел, който ще бъде сертифициран по WLTP, е RC F, през Q4 2017.

В Lexus приветстваме промяната към WLTP, която ще предостави на нашите клиенти по-точна база за изчисляване на икономията на гориво и на емисиите. Като лидер в чистата мобилност ние прекарахме десетилетия в проучване на това как да създаваме превозни средства, които са по-благосклонни към околната среда, създавайки технологии като хибридната, която доказа своята значимост в намаляване на емисиите на парникови газове и подпомагане на преминаването към нисковъглеродно общество.

 •     lexus wltp quote full width
      lexus wltp quote

  "ХИБРИДИТЕ СА ГРЪБНАКЪТ НА НАШАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ЗАДВИЖВАНЕ И ЩЕ ДОПРИНЕСАТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ВРЕДНИТЕ НИ ЕМИСИИ С 90% ДО 2050 В СРАВНЕНИЕ С 2010."

  Д-р Йохан Вас Зил, Президент и Главен Изпълнителен Директор на Toyota Motor Europe
    lexus wltp section everyday tests

ЕЖЕДНЕВНИ ТЕСТОВЕ, РЕАЛИСТИЧНИ РЕЗУЛТАТИ

Новите WLTP тестове ще гарантират, че лабораторните измервания вече отразяват по-добре ситуациите, които ви очакват в ежедневието. Това означава, че разходът на гориво и стойностите на емисиите, показани за новите автомобили, ще бъдат далеч по-представителни за това, което действително сте в състояние да постигнете в реалния живот.

ВСЕ ОЩЕ ИМА ВЪПРОСИ?

 • Ще се промени ли консумацията на гориво на моят автомобил в реални условия?

  Не, реалният разход на гориво ще остане същият, но е вероятно вашето превозно средство да получи по-висока официална стойност на CO 2 и разход на гориво поради по-строгия тестов цикъл на WLTP - по-близо до реалния живот.

 • Консумацията на гориво спрямо WLTP и стойностите на CO 2 отразяват това, което мога да очаквам?

  Подобно на NEDC, WLTP продължава да бъде лабораторен тест. Тъй като стила и условията на шофиране могат да се различават, има възможност за известно разминаване между официалните стойности и това, което потребителят постига в реалния живот.

 • Защо внезапно се е повишила стойността на NEDC за автомобила ми?

  За преходния период (до края на 2020 г) стойностите от NEDC ще продължат да бъдат генерирани успоредно с WLTP стойностите. Тъй като старата процедура на NEDC вече не може да се използва, правилата налагат, че стойностите на WLTP за CO 2 ще бъдат преведени към еквивалентни NEDC стойности чрез "корелационно упражнение". Това ще се извърши или чрез симулационен инструмент, разработен от Европейската комисия, или чрез физическо повторно тестване, което може да доведе до по-високи стойности на NEDC за CO 2 за вашия автомобил, тъй като това ще бъде актуализирана версия на NEDC (въз основа на WLTP).