1. Discover Lexus
  2. Safety
  3. RX Awarded Five Star Euro NCAP Rating
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП
БЕЗОПАСНОСТ

НОВИЯТ LEXUS RX ОСИГУРЯВА ПЕТЗВЕЗДНА БЕЗОПАСНОСТ

  • Най-новото поколение Lexus Safety System + е включено като стандартно оборудване, предоставяйки впечатляващ набор от функции за безопасност и помощ.
  • Изцяло новият RX получи най-висока оценка от пет звезди при независимите тестове за безопасност на Euro NCAP
  • Здравата конструкция и функциите за пасивна безопасност осигуряват отлична защита в случай на удар
  • Технология, предназначена да намали натоварването при шофиране и умората на водача
  • Новата система за следене на състоянието на водача постоянно проверява нивото на бдителност на водача и може да спре автомобила безопасно, ако няма отговор на предупрежденията

Система за безопасност Lexus Safety System +

Всеки път, когато седнете зад волана, изцяло новият Lexus RX носи вашата безопасност в сърцето си. Той непрекъснато проверява трафика около вас и пътя пред вас, готов да реагира при потенциални рискове от произшествия. Ако открие опасност, той ще ви предупреди и, ако е необходимо, ще коригира скоростта, работата на кормилното управление и спирачната система, за да ви помогне да избегнете инцидент – или да намали последствията, ако катастрофа все пак се случи.

Обхватът и възможностите на неговите функции за безопасност и подпомагане на водача са по-широки от всякога, благодарение на най-новото поколение Lexus Safety System +, оборудване, което е стандартно за всеки модел RX.

 

Euro NCAP

Качеството на тези технологични постижения помогна за осигуряването на най-високата оценка от пет звезди на новия RX в независимото, стриктно тестване и програма за оценка на безопасността, проведено от Euro NCAP. Те се съчетават с фундаменталната здравина на конструкцията на автомобила и способността му да защити водача, пътниците и пешеходците, ако настъпи инцидент. Оценките от теста показват общи резултати от 90% за защита на възрастни пътници; 87% за деца пътници; 89% за уязвимите участници в движението; и 91% за качествата и възможностите на помощните функции за безопасност.

 

Система за предотвратяване на челен сблъсък

Системата за предотвратяване на челен сблъсък (PCS) на автомобила сега използва комбинация от радар и камера, за да създаде по-широк диапазон на откриване и да разпознае повече типове опасности. Например, когато прави завой наляво или надясно на кръстовище, тя може да открие че има риск от челен сблъсък с насрещно движещи се автомобили или с пресичащи пешеходци. Времето за реакция е намалено и е въведен авариен асистент за кормилното управление (ESA) с активна поддръжка, който незабавно осигурява помощ при управление и спиране, за да съдейства за поддържането на автомобила стабилен и в рамките на лентата за движение, ако внезапно завиете, за да избегнете препятствие.

PCS може да открие внезапно, непреднамерено използване на педала за газта при движение с ниски скорости и да потисне потенциално опасно ускорение. Системата за следене на сляпата зона (BSM) и Предупреждението за напречен трафик отзад с автоматично спиране (RCTA) поддържат безопасно изпреварване и маневриране, докато Предупреждението за напречен трафик отпред (FCTA), част от опционален разширен пакет за безопасност, предупреждава за приближаващи превозни средства от двете страни на кръстовища при лоша видимост. Системата за следене на сляпата зона е елемент и от функцията за помощ при безопасно излизане от автомобила (SEA) на системата за отваряне на вратите на автомобила e-Latch, която предотвратява отварянето на вратите по невнимание по пътя на превозни средства, идващи отзад.   

 

Система за следене на водача

Съвсем естествено е шофьорите да се уморяват по време на дълго пътуване, което се отразява на тяхното внимание и ниво на реакция. Lexus решава този проблем с функции, които намаляват тежестта на шофирането и също така следят бдителността на водача. Системата за следене на бдителността на водача използва камера, монтирана над волана, за да проверява постоянно състоянието на водача, като разпознава дали е загубил концентрация поради умора или неразположение.

За първи път в света системата е свързана със системите за активна безопасност на автомобила: ако водачът не успее да отговори на предупрежденията, автомобилът ще потисне ускорението и ще стартира контролирано спиране на автомобила, активирайки аварийните светлини.

 

Проактивен асистент за шофиране

Проактивният асистент за шофиране (PDA) влиза в действие при шофиране с по-ниска скорост из града. Той използва предната камера на автомобила, за да открие опасни ситуации, като пешеходци, които се канят да пресекат или се движат по ръба на пътя, а също паркирани автомобили и велосипедисти.

При дълги магистрални шофирания динамичният радарен круиз контрол (DRCC) поддържа безопасна, зададена дистанция до автомобила отпред, като забавя RX до покой, ако е необходимо. Той вече може да реагира на гласови команди и автоматично да коригира скоростта на автомобила, когато наближите завой, за да осигури плавно и сигурно преминаване. Системата може също да регулира скоростта, за да предотврати изпреварване на автомобил от грешната страна на многолентов път.

Асистентът за поддържане на лентата (LKA) и системата за предупреждение за напускане на лентата (LDA) помагат да поддържате автомобила си правилно центриран в лентата. Асистентът за разпознаване на пътните знаци (RSA) повтаря предупредителни, задължителни и забранителни знаци намиращи се по маршрута, върху мултиинформационния дисплей на водача и с връзка към DRCC за лесна адаптация при промяна на ограничението на скоростта. Шофирането през нощта също е направено по-безопасно с автоматично регулиране на светлините между къси и дълги – адаптивна система за дълги светлини (AHS) или автоматични дълги светлини (AHB) според спецификацията на модела.

Въпреки че тези функции предоставят цялостен пакет – заедно с функциите за автоматично паркиране – това не е краят на историята: актуализациите на софтуера по въздуха позволяват системите да бъдат актуализирани и разширявани безпроблемно, без да е необходимо автомобилът да посещава сервиз.