1. Discover Lexus
  2. Safety
  3. RZ Awarded Five Star Euro NCAP Rating
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП

ИЗЦЯЛО НОВИЯТ LEXUS RZ ПОЛУЧИ ОЦЕНКА ОТ ПЕТ ЗВЕЗДИ

Изцяло новият Lexus RZ получи оценка от пет звезди за 2023 г. от Euro NCAP, независимата организация извършваща тестове за безопасност на автомобилите.

  • Високи резултати за безопасност във всички категории за електрическия SUV модел на Lexus
  • Lexus Safety System + открива рискове за безопасността и подпомага водача в неговите реакции
  • Здравата конструкция и оборудването за пасивна безопасност осигуряват отлична защита при удар

 

Резултатите, публикувани на 6 септември, показват, че електрическият SUV модел на Lexus постига високи резултати във всички категории за безопасност: 87% за защита на възрастни пътници; 87% за деца пътници; 84% за уязвими участници в движението; и 81% за работата на системите за подпомагане на безопасността.

В своята пресинформация EURO NCAP коментира следното: „Lexus RZ отговаря на очакванията на Euro NCAP за цялостна добра защита при катастрофа за пътници от различни възрасти, височина и размер. Автомобилът е оборудван и с най-новите системи за избягване на инциденти и се предлага оборудван с няколко иновации за активна безопасност. RZ е първият автомобил, който Euro NCAP награждава за технологията за откриване на присъствие на деца съгласно най-новия режим за оценка от 2023 г. Системата за откриване на присъствие на деца, която предупреждава, когато дете или бебе може да е оставено в колата и следователно е потенциално животоспасяваща в горещо време".

RZ е базиран на изключително здрава платформа и конструкция на каросерията, с интегрирана в подподовата структура електрическа батерия и се грижи за пасивната безопасност на пътниците с девет въздушни възглавници, които са част от стандартното оборудване. Част от стандартното оборудване, както при всички модели на Lexus, RZ е и технологията Lexus Safety System +, цялостен пакет от авангардни системи за безопасност и помощ за водача.

В своето актуално, трето поколение, Lexus Safety System + разширява функциите си с актуализации и допълнения, които увеличават обхвата от възможности за откриване на риска. Ключовите елементи на системата включват:

Система за предотвратяване на челен сблъсък (PCS) с радар и камера за откриване на насрещно движещи се превозни средства, включително мотоциклети. При новото трето поколение на Lexus Safety System +, PCS вече може да открива и велосипедисти през нощта. А с новата функция Intersection Turn Assist, тя може да разпознава насрещно движещи се превозни средства при завиване на кръстовища, както и пешеходци, пресичащи улицата.

Предупреждението за напускане на лентата и асистентът за следене на траекторията помагат на водача да поддържа автомобила правилно в централната част на лентата. В допълнение към намаляването на натоварването при шофиране, тази система помага, когато е необходимо, с въздействие върху кормилното управление.

Динамичният радарен круиз контрол позволява на водача да задава разстоянието до предния автомобил и нивото на ускорение. А с новата функция за намаляване на скоростта в завой (Curve Speed Reduction), скоростта на автомобила вече може да се регулира автоматично според радиуса на завоя.

Системата за аварийно спиране при шофиране (EDSS) забавя автомобила и го спира в лентата, ако водачът не е в състояние да го управлява, например поради внезапно прилошаване. Докато системата извършва тези действия, тя предупреждава другите участници в движението чрез активиране на четирите аварийни светлини.

За да позволи по-ранно задействане на системата за аварийно спиране при шофиране, системата за следене на действията на водача Driver Monitor позволява по-ранно откриване на неестествено поведение или състояние на водача – като разсейване, неподходяща позиция, затворени или немигащи очи или необичайно движение на главата на водача.

Проактивният асистент за шофиране дискретно и прецизно подпомага водача, най-често при по-ниски скорости в града. Той осигурява контрол на дистанцията между автомобила и предходното превозно средство като включва действия с кормилното управление и подкрепа при намаляване на скоростта в отговор на опасности като поява на пешеходци, велосипедисти и наличие на паркирани превозни средства.

Чрез такива широкообхватни технологии за подпомагане на водача, Lexus се стреми да направи автомобилите си, като модела RZ, сред най-безопасните на пътя. За повече информация, моля, посетете пълния прес пакет:  

ALL-NEW LEXUS RZ AWARDED FIVE-STAR SAFETY RATING BY EURO NCAP