1. Discover Lexus
  2. Concept cars
  3. LF-1 Limitless
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП

НОВИЯТ ЛУКС: ФЛАГМАНСКИЯТ КРОСОУВЪР НА LEXUS

Напълно новият концептуален модел дебютира на Северо-Американското автомобилно изложение ДЕТРОЙТ – 15 ЯНУАРИ, 2018 Г. – Подобно на разтопен метал, претворен във фин японски меч, линиите на концепцията Lexus LF -1 Limitless имат потенциала да оформят бъдещето на един луксозен кросоувър за Lexus.

Lexus постави началото на луксозния кросоувър сегмент преди две десетилетия с глобалния дебют на RX 300 в Детройт. Той остава най-продаваният луксозен кросоувър въпреки близо 50-те конкурента, които оттогава навлязоха в сегмента.

Сега концептуалният модел Lexus LF-1 Limitless представя нов жанр при луксозните автомобили: кросоувър флагман. Съчетавайки изключителна динамика с неограничен лукс, Lexus LF-1 Limitless е демонстрация на технологии, иновации и най-новата еволюция на дизайна в Lexus.

Неограничен в своя потенциал и възможности, този концептуален модел се грижи за разнообразния начин на живот на нашите клиенти. Неограничени са и възможностите за задвижване. Концепцията LF 1 може да се задвижва от горивна клетка, хибридна система, plug-in хибридна система, бензинов агрегат или по изцяло електрически начин с батерия. До около 2025 г. всеки модел Lexus по света ще бъде наличен или като изначално създаден електрифициран модел, или ще има опция за електрификация.

ДИЗАЙНЕРСКИ ЕЗИК

Иновативният дух на LF 1 е създаден в CALTY Design Research в Калифорния. Езикът на дизайна се корени в простата, но елегантна стилистична концепция, наречена „стопена катана“. Тази дизайнерска визуализация слива органичните форми на течен метал с острите ръбове на традиционен японски меч. Трансформация при преминаването от гладка, течна маса в твърда, изрязана форма създава основата на флуидния, но агресивен дизайн на LF 1 Limitless.

ТОВА Е ВИЗИЯТА ЗА НОВ ВИД ФЛАГМАН, КОЙТО ПРЕДЛАГА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА КРОСОУВЪР БЕЗ ДА ЖЕРТВА ДИНАМИКАТА И ЛУКСА, ОСИГУРЯВАНИ ОТ ДНЕШНИТЕ ЛУКСОЗНИ СЕДАНИ.

Кевин Хънтър, президент, CALTY Design Research Inc.

"Концептуалният модел LF-1 Limitless включва технология на въображението, като същевременно създава силна емоционална връзка чрез подобряване на човешкото изживяване за водача и пътниците." - Кевин Хънтър, президент, CALTY Design Research Inc.

Като начало, започва с правилните пропорции. Разширеното пропорционално разстояние на Lexus LF-1 от таблото до предния мост му придава спортен профил, който напомня повече на   класически гранд туризмо автомобил, отколкото на комби модел. В съчетание с „кабина“, която е разположена  дълбоко в каросерията на модела със задно задвижване и агресивни 22-инчови джанти, които изпълват калниците, LF-1 има мощна стойка, която предава интензивността му с един поглед. Ниската линия на покрива и повишената височина на шофиране допълнително подчертават, че това е кросоувър, проектиран както за динамика, така и с цел практичност.

Както при всички настоящи модели на Lexus, вретеновидната решетка LF-1 е основен елемент на цялостния дизайн. На LF-1 това решение отива още по-далеч, с детайли, които създават усещане за начало на вретеното в задната част, която след това плавно се обточва напред. Самата решетка се отличава с триизмерен дизайн и цветове, създадени от CALTY. „Гребените“, насочващи се навън от централната емблема, изглеждат като магнитни линии, оформящи стружки. Няма хром, а вместо това LF-1 използва LED осветление около решетката, която ви поздравява при пристигане.

„Моделите на Lexus като RX помогнаха за изграждането на  световната популярност на категорията луксозни SUV. Тази нова концепция за кросоувър улавя бъдещето, което включва високо ниво на динамични възможности и полезни качества, съчетано с вълнуващ, емоционален дизайн, който се надяваме да предизвика общоприетото в категорията“, отбелязва Йошихиро Сава, президент на Lexus International.

В профил LF-1 е с ясно дефинирани обточени повърхности напред, започвайки с линиите на калниците, които се простират от капака чак до долната част на четвъртите колонки. Тези линии контрастират с по-сложните повърхности под тях, като широките, силно издути предни калници, и преминават към гладките, дълбоко оформени врати. Оттам релефът бавно се издига, за да обгърне задното колело, придавайки на LF-1 форма на бутилка за кока-кола, напомняща за класическите „мъсъл“ автомобили.

Разделен спойлер грабва погледа ви в задната част на покрива на Lexus LF-1, но във всеки сантиметър можете да откриете интересни извивки и детайли. Красиво изваяните отвори на всеки ъгъл може да изглеждат като накрайници на изпускателни тръби, но всъщност са отвори за въздух, преминаващ покрай задните колела. „Раменете“ над тези колела осигуряват солидни основи за скулптурираните задни светлини, които се простират далеч отвъд  металната конструкция.

Над светлините е създадено огромно пространство от стъкло, което се простира и над задните седалки, за да предложи неограничена гледка към пейзажа благодарение на разделения спойлер от всяка страна.

ЛУКСОЗЕН КОМФОРТ

Създаването на луксозния комфорт е основната цел на CALTY при създаване на интериора. LF-1 се придържа към японската традиция на „омотенаши“ или гостоприемство, приветствайки всички, които влизат с един и същ ентусиазъм. „Кокпитът“ е проектиран така, че да позволи на водача да се концентрира върху поставената задача, като премахва разсейващите аналогови бутони и регулатори и ги заменя с активирани с движения контроли и минималистичен дисплей разположен директно отпред.
Пространството за пътниците отпред е далеч по-отворено, с още по-малко контроли и широко неограничено от обекти табло. Тези отзад могат да разчитат на същите места като предните с обширно пространство за краката и индивидуални екрани за регулиране на климатичния контрол или опциите за информация и развлечение.

Облицовката на интериора е увенчана с метално покритие, което е перфектна комбинация от розово злато и мед, подобна на външния цвят, но със сатенено покритие за по-топло усещане. Акцентите около арматурното табло и на волана допълнително засилват усещането в кокпита за водача. Допълнителните метални акценти в интериора контрастират с тъмната кожена тапицерия Cocoa Bean и седалките, покрити с бяла перфорирана кожа Chiffon White.


Осветлението също играе ключова роля за създаване на усещане в интериора. С натискането на бутона START се инициира драматична последователност на осветяване с амбиентна светлина, в зависимост от наличните режими на шофиране. За създаване на ефект на допълнително спокойствие дървената облицовка на вратата има малки перфорации, които позволяват индиректна светлина от миниатюрни светодиоди да излъчва различни цветове, които допълват по-директните светлини отгоре.


Технологията усилва усещането за лукс на LF-1, като разширява възможностите, предлагани на водача. Тя започва с режима LF-1 наречен Chauffeur, който позволява работа без ръце, благодарение на кормилното управление на автомобила, спирането, ускорението, светлините и сигналите без директна механична връзка (by wire).


За ангажирано шофиране системите за управление на задвижването и дисплеите на режимите са на волана, с цел осигуряване на водача възможност за фокусиране върху пътя. Резултатът е плавно, безгрижно шофиране с максимално ниво на ефективност и намален риск от инциденти. Лостчетата, монтирани на волана, контролират трансмисията в ръчен режим за спортно шофиране, докато бутоните в долната част на секцията на волана включват стандартните функции на задвижването, като паркиране и заден ход.

На разположение на водача е и четириизмерна навигационна система, която е базирана на традиционните технологии, но добавя елемента на времето към уравнението. Тя действа като помощник на хората в купето, като предвижда нуждите на шофьора и пътниците въз основа на напредъка, трафика и пътните условия по време на програмираното пътуване и предлага спиране за зареждане с гориво, за почивка и ресторанти, както и възможности за хотелски резервации. Навигационната информация и тази за маршрута се показват на монитора в таблото, екраните за инфоразвлекателната система на задните седалки или се свързва безжично към таблетите и смартфоните на пътниците.

Сензорните тактилни контролни прибори са лесно достъпни от интерфейса на волана с 4D навигационна система и интегрирани системи за комфорт и забавление. Тъчпад, вграден в облицованата с кожа централна конзола поддържа разпознаване на символи за въвеждане на данни. Допълнителен тактилен контролер в централната конзола на задната седалка позволява на пътниците да направят своя избор за комфорт и забавление.

Със своята иновативна технология и завладяващ стил, концепцията Lexus LF-1 Limitless представлява потенциал за невероятно изживяване за бъдещите клиенти.