1. Discover Lexus
  2. Concept cars
  3. ROV Concept Car
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП
КОНЦЕПТУАЛНИ МОДЕЛИ

ROV CONCEPT

Lexus представя концептуалния модел ROV, захранван с водород и създаден за удоволствие и опазващи околната среда

  • Концептуалният Lexus ROV (Recreational Off-highway Vehicle) предлага луксозно изживяване за водачите, желаещи да открият дивата природа със стил
  • Автомобилът е израз на дръзкия дизайн на Lexus и невероятната прецизност на майсторската изработка
  • Задвижван от първия захранван с водород двигател на Lexus, ROV носи забавление при шофирането в пресечена местност и сочи един от пътищата към нисковъглеродно общество

 

Lexus представи концептуалния модел ROV (Recreational Off-highway Vehicle) - уникален, захранван от водород автомобил, предлагащ почти нулеви комбинирани емисии при шофиране, съчетани с изключителни офроуд възможности. Той отразява ангажираността на Lexus да осигурява вълнуващо шофиране, което да  бъде възможно в общество с нулеви въглеродни емисии, базирано на отговорна мобилност. 

Приключенска визия, вдъхновена от дръзкия дизайн на Lexus 

За концептуалния Lexus ROV, дизайнерският екип създаде автомобил, който би изглеждал добре във всяка обкръжаваща го среда. Той  притежава отличителните белези на модел за пресечен терен, с повдигнато дългоходово окачване, защитна клетка и блокови гуми за премиване през кални трасета. Размерите му са: 3120 мм (дължина), 1725 мм (широчина), 1800 мм (височина).

С философията на Lexus за фокус върху човека като отправна точка, дизайнерският и инженерен екип са искали да създадат автомобил, какъвто хората очакват от луксозен производител, но без той да губи от качествата си на солиден ROV. Така е конструирана каросерия, която защитава пътниците, интегрира емблематичната предна част на Lexus и осигурява достатъчно голям ход на предното окачване. В допълнение, предните калници имат предназначение и да осигуряват защита от хвърчащи камъчета и кал.

Облицовката на окачването, свързано със задния резервоар за водород, защитава функционалните части и подсилва усещането за издръжливост, типично за SUV моделите на Lexus. Тъмното бронзово покритие е внимателно композирано в съчетание с леката каросерия и окачване, в името на комфорта и удоволствието от шофирането. L-мотивът на Lexus в предните и задните светлини и марковият знак LEXUS изразяват най-новия стилистичен език на Lexus.

Кабината, базирана на концепцията Tazuna, е с изчистен дизайн, който моментално извежда информацията, от която се нуждае водачът, за да остане той напълно концентриран върху шофирането. 

Почувствайте качеството и майсторската изработка на Lexus

Новият модел е израз на изключителното производствено качество, съчетано с луксозното усещане от майсторската изработка. Това важи както за елементите в каросерията, така и за кабината на Lexus, по начин, който не е съществувал преди това в друг ROV. Детайлите от лукса включват кожен волан и скулптуриран лост за управление на трансмисията, както и седалки включващи поглъщащи вибрациите конструкции, които осигуряват повече комфорт при неравности. Те са тапицирани в трудно износваща се синтетична кожа. Дори при тежко офроуд шофиране, първия Lexus с водороден двигател ще отговаря на стриктните изисквания на производителя по отношение на тишина, надеждност и издръжливост (QDR).

Чисто, но вълнуващо водородно задвижване

Устремен към своята цел за неутралност по отношение въглеродния отпечатък, Lexus не спира да преследва и удоволствието от шофирането на автомобили. Концептуалният модел ROV съчетава вълнуващия звук от двигателя с вътрешно горене и бързата реакция при нарастване на въртящия момент, дължаща се на високата скорост на горене на водорода. Реакция, която при ROV Lexus смята за изключително конкурентна.

Захранваният с водород концептуален модел ROV е резултат от желанието на Lexus да съхрани истинското удоволствие от шофирането в пресечени терени в едно бъдещо нисковъглеродно общество. За осигуряване на това офроуд забавление се използва 1.0-литров двигател, работещ с водород по подобие на бензинов ДВГ, но с резервоар за водород под високо налягане, който се подава в цилиндрите по прецизен начин с помощта на инжектори за директно впръскване. Важен е фактът, че новият водороден двигател на Lexus отделя близки до нулеви емисии, поради минималното количество изгоряло моторно масло при работа на двигателя. 

Разработен със своя собствен "Lexus Driving Signature"

С лека каросерия и здрава носеща конструкция, както и окачване, което осигурява голям ход, водачът ще се наслади на естествените движения на автомобила, ярко изразеното поведение при шофиране Lexus Driving Signature и възможността да стигне където пожелае. Конструиран с идеята за динамично и комфортно шофиране, атлетичният дизайн, както и  отзивчивата реакция на водородния двигател, правят Lexus ROV един автомобил за удоволствие, с изключителни възможности за движение в пресечен терен.

Спирос Фотинос, ръководител на Lexus Europe, отбелязва: „Lexus ROV е нашият отговор на нарастващата страст към активния начин на живот навън и приключенския дух на клиентите на луксозни стоки. В ролята на концепция, той въплъщава нашия стремеж да разработваме ориентирани към свободния стил на живот продукти на базата на нови технологични решения, които допринасят за въглеродната неутралност. Този концептуален модел, който е вълнуващ за шофиране, се движи с почти нулеви емисии на захранвания с водород двигател.”