1. Discover Lexus
  2. Design
  3. LDA finalists 2020
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП

ОБЯВЕНИ ФИНАЛИСТИ НА LEXUS DESIGN AWARD 2020

ТОКИО, Япония (29 януари 2020 г.) - Днес Lexus обяви шестте финалисти за наградата за дизайн Lexus Design Award за 2020 г., които ще получат наставничество от известни дизайнерски лидери и финансиране до 3 000 000 йени (над 25 000 щатски долара) за създаване на прототипи на техните проекти. Финалистите представляват Съединените щати, Китай, Европа, Пакистан и Кения и бяха избрани от рекордна група от 2042 подадени заявки от 79 страни. Сега, за осмата си година, Lexus Design Award предоставя уникална платформа за млади творци давайки им възможност да демонстрират и развият своите таланти. Предложенията бяха избрани въз основа на изразяването им на три ключови принципа на марката Lexus: предвиждане, иновации и очароване, с акцент върху дизайна, който води до по-добро утре.

BIO.SCALES

СЪДЪРЛИН САНТОС – САЩ

Bio.Scales са биополимерни филтри, направени от естествени, екологични материали, предназначени да отстраняват въглерода и други вредни съединения от въздуха. Тази модулна, създадена на 3D принтер система може да се конфигурира и адаптира, като осигурява подобрено качество на въздуха във всяко жилищно пространство.

Пол и Гарет Съдърлин Санто са дизайнери от центъра на Лос Анджелис. Тяхната работа се стреми да проектира бъдеще, където връзката на дизайна с природата и технологиите е симетрична, като изследва взаимоотношенията между нововъзникващите цифрови процеси, „екологично ангажирани“ материали и традиционни занаяти.

FELTSCAPE

THÉOPHILE PEJU & SALVATORE CICERO (ТЕОФИЛ ПЕЖУ (ФРАНЦИЯ) И САЛВОТОРЕ ЦИЦЕРОН  (ИТАЛИЯ) – БАЗИРАНИ В ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО

Feltscape е дишащ „облак“, изработен от филц и термопластични материали, който улавя шума и индивидуализира интериорните акустични и светлинни качества. Feltscape е резултат от иновативен производствен процес, който съчетава техники на висшата мода и роботизирано производство на добавки.

Теофил Пежу и Салваторе Цицерон са архитектурни дизайнери, базирани в Лондон. Завършили са Архитектурното училище в Бартлет – UCL, където продължават изследванията върху текстилните композитни материали. Техният подход на проектиране, чрез практически опит, съчетава традиционна изработка и иновативни роботизирани техники за производство.

FLASH PAK

ЯОКУН ВУ – КИТАЙ / СЕГА В САЩ

Flash Pak е интелигентен апарат за оцеляване, подобен на спасителна жилетка, която насочва учениците към безопасни места при наводнения чрез тактилна навигационна система с LED светлини. Той се надува, за да се превърне сам в устройство за плаване, но също така може да бъде прикрепен към други Flash Pack, за да поддържа групата заедно като сал.
Яокун Ву е студент по индустриален дизайн в Института Прат в Бруклин, Ню Йорк. Той се чувства благодарен за всичко, което има, и желае да използва дизайна, за да помогне на хората, които имат най-голяма нужда от него. Вярва, че дизайнът е навсякъде, но само това, което носи топлина на хората, никога няма да бъде забравено.

 

LICK

ИРИНА САМОИЛОВА - РУСИЯ

Lick е преносим почистващ препарат за тяло, който ще помогне на хора, които не могат да използват баня. Устройството има почистваща повърхност като котешки език, и действа по начин подобен на този, по който котките почистват тялото си.
Ирина Самойлова е дизайнер на продукти и мебели. В момента учи магистърска степен в Московската държавна академия за дизайн и приложно изкуство „Строганов“ в катедрата по дизайн на мебели. Преди да започне нов дизайн, тя първо изучава форми на животните и как такива форми вече работят в природата.

OPEN SOURCE COMMUNITIES

BELTOWER - (ДЖОН БРАЙЪН КАМАУ, ДЖОЙС ВАЙРИМУ ГАЧИРИ, ЯН ГИТЕЧИ КАМАУ, ЕСТЕР ВАНЮКИ КАМАУ И АРВИН БУКЪР КАМАУ)

Open Source Communities (Общностите с отворен код) е предложение, което очертава ефективен начин за проектиране на общности в развиващите се страни въз основа на използването на интелигентни планове с отворен код. Дизайнерите се опитват да видят как тези проекти могат да бъдат усъвършенствани за възможно адаптиране и създаване на свързани домове, които са устойчиви.
BellTower е създадена през 2014 г. с визията да използва системи и технологии с отворен код за решаване на проблеми. Членовете му се събират, за да създадат екип с умения по управление на риска, информационни технологии, дизайн, управление на проекти и стратегия за изграждане на модел на общността с отворен код за лични, корпоративни и индустриални нужди.

PURSEWIT

АКСА АДЖМАЛ – ПАКИСТАН

Pursewit има елегантен нов дизайн, който просто ви кани да шиете! Опростявайки използването на шевна машина за хора със зрителни увреждания, действието става по-интуитивно и тактилно, подобрявайки тромавия процес на шиене.
Акса Аджмал, индустриален дизайнер, завършил Националния университет на науките и технологиите. Тя се ръководи от вярата си в дизайна като средство за решаване на проблеми, създаваща връзки между идеи и реалност. Чрез осезаемото си взаимодействие и експериментите от първа ръка в дизайна, тя очаква с нетърпение да подобри връзките между хората и продуктите.

Според технолога и съдия на Lexus Design Award 2020 Джон Маеда, „тазгодишните финалисти на Lexus Design Award говорят за две основни теми: съзнанието и околната среда, които са все по-актуални, тъй като технологичният прогрес влияе на нашия свят. Като дизайнерски проекти те надхвърлят просто задаването на въпроси, за да дадат конкретни отговори въз основа на иновативни причинно-следствени връзки и практикувани мнения за инженерството. Стесняването на огромния списък със заявки до малкия набор от представителни произведения не беше проста задача. Но работата със съдии като Джийн Ганг и Паола Антонели улесни задачата предвид широкия им обхват от познания за трансформативните дизайнерски проекти. Предложих моята технологична и бизнес гледна точка за да оценим както инженерната, така и финансовата жизнеспособност на проектите. В крайна сметка мисля, че намерихме правилния набор от завладяващи проекти, които да представят темите на ума и тялото, които са от решаващо значение за нашето бъдеще. "

През януари шестте финалисти отпътуваха за Ню Йорк, за да променят живота на семинара, участвайки в диалог с четирима утвърдени ментори: Жо Досе, Бетан Грей, Филип Малоуин и Шохей Шигемацу, всеки от които предлага своя собствена отличителна мъдрост и опит. Семинарът се проведе в INTERSECT BY LEXUS-NYC, уникалното пространство на марката свързано с начина на живот. 

Този уъркшоп стартира взаимодействието между финалистите и менторите и води до съдийската сесия в Италия, по време на Седмицата на дизайна в Милано*. В контекста на това голямо събитие в глобалния дизайнерски календар, финалистите ще представят на света своите завършени прототипи, а един ще бъде избран от уважавания съдийски състав от Паола Антонели, Джийн Ганг, Джон Маеда и Саймън Хъмфрис по време на събитието на съперниците, наречено още Grand Prix.