1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Sports yacht
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП

LEXUS ПРЕДСТАВЯ КОНЦЕПТУАЛНА СПОРТНА ЯХТА

НАЧАЛОТО

Преди няколко години екипът на Toyota Marine Department кани Президента на TMC Акио Тойода да прекара няколко дни във водата, управлявайки новата гама премиум яхти Ponam, които скоро ще направят своята премиера в Япония. Като майстор-пилот, Акио Тойода е вдъхновен от мощта на турбодизеловите двигатели, управлението и стабилността на модерните корпуси; а в ролята на Главен брандинг директор на Lexus International, той също така оцени потенциала на изискана премиум спортна яхта, която да допълни лайфстайла Lexus.

Това изиска от Toyota Marine Department да преосмислят начина, по който първокласна спортна яхта би могла да обогати марката Lexus в нови лайфстайл среди. На 12 януари 2017 г. Lexus представи резултата от този проект: реално доказателство за концептуална спортна яхта Lexus на остров Ди Лидо на Бискейн Бей, Маями Бийч, Флорида.

ДИЗАЙНЪТ

Дизайнерското предложение за открита спортна яхта за развлекателни турове за шест до осем пасажера, задвижвана от два мощни Lexus V8 двигателя и предлагаща изтънчен стайлинг и изпълнение, бе предоставено на Lexus Design Center в Toyota City, Япония.

През лятото на 2015 г. концепциите на дизайнерския екип бяха оценени от главния ръководител Токуо Фукуичи, Главения директор по глобален дизайн и Президента на Lexus International Co., Главен изпълнителен директор Шигеги Томояма, отговарящ за Toyota Marine Department и президентът Тойода.

Положените усилия са ценни за нас, тъй като подсилиха творческата ни енергия и отвориха въображението ни към възможности за дизайн и начин на живот извън автомобилната сфера, която познаваме добре. "Избраното предложение продължи да се усъвършенства през 2015 с разработването на конструкция и бордови морски системи от Toyota Marine Department.

Спортната яхта Lexus, представена в Маями, е проект по поръчка, който не е предвиден за производство. За да създадат този единствен екземпляр, Toyota Marine Department избраха Marquis-Carver Yacht Group от Пуласки, Уисконсин, САЩ, на база на техния инженерен опит и производствен капацитет, както и уменията им в изработването на големи ръчно изработени композитни структури.

ХАРАКТЕРИСТИКИ

Дизайнът на концептуалната спортна яхта Lexus предлага горна палуба и корпус, неусетно свързани около вътрешната структура, като всяка част представлява масивна композиция от двукомпонентна полиуретанова епоксидна смола, подсилена с ръчно тъкани въглеродни влакна, материал, познат като пластмаса с въглеродни влакна, или CFRP.

CFRP е технология, която се използва в структурата на състезателни автомобили и суперавтомобили, като Lexus LFA, високоефективни самолети, състезателни ски и велосипеди и състезателни платноходки от световна класа.

Уникалната CFRP конструкция на спортната яхта Lexus спестява близо 1000 кг в сравнение с еквивалентна яхта, изработена от армирана пластмаса от стъклопласт (FRP). Корпусния дизайн под водата е плосък, за да намали съпротивлението и да подобри баланса при високи скорости.

Концепцията се задвижва от два 5.0-литрови V8 бензинови двигатели, базирани на мощния 2UR-GSE двигател на купето Lexus RC F, спортния седан GS F и новия гранд турър LC 500r.

Технология

Всеки двигател генерира над 446 к.с. / 328 кВт, задвижвайки яхтата до скорост от 49 мили в час (43 възела) през два хидравлично управляеми вътрешни / външни кърмови задвижвания. Боутръст на носа спомага за лесния докинг на пристанища.

Капитанът следи и управлява бордовите системи от цветен тъчскрийн екран на щурвала; екрани показват GPS навигация, цифрови графики, повърхностни радари, подводни сонари, осветителни и развлекателни системи. Седалката на капитана е регулируема; подлакътниците се сгъват, за да се превърнат в седалки от всяка страна за много специални гости.

Предната каюта ви посреща с луксозна Lexus кожа и микс от дървени и стъклени детайли. Достатъчната височина за правостоящи, диван за шестима с маса и климатик допълват удобната среда за перфектно забавление.

Кухнята разполага с готварска печка, мивка и вграден хладилник, а изящно завършената батерия разполага и с душ.

Интегрираната аудио-видео развлекателна система е напълно свързана към мрежата с 4G Wi-Fi и WAN. Възпроизвеждането на звука се извършва от монтирани на тавана Revolution Acoustics високоговорители, захранвани от дигитален усилвател Mark Levinson®.

"Компания в компанията"

Lexus, подразделение на Toyota Motor Corporation, е основано през 1989 г. с цел разработване и производство на най-качествените автомобили, произведени някога и ангажимент да осигурят най-високо ниво на обслужване на клиентите. През 2011 Lexus International, като "компания в компанията", е определен да координира всички централни стратегии, планиране, проектиране, инженеринг и производство на марката.

Отделът за бизнес с морски съдове на Toyota Motor Corporation (TMC) е основан през 1997 г. с цел разработване на премиум яхти, като използва съвременни технологии и методи за контрол на качеството, усъвършенствани при производството на луксозните автомобили Lexus. Линията Ponam на Toyota Marine включва лодки за спортен риболов от фибростъкло с дължина 26 и 28 фута, както и луксозни круизни машини с дължина 31, 35, 37 и 45 фута с дълготрайни и обезшумени корпуси от изцяло заварена алуминиева A5083 сплав.

Моделите на Ponam се задвижват от високоефективни турбодизелови двигатели, базирани на двигателите в луксозните Lexus GX 300d (3.0-литров турбодизелов 4-цилиндров) и LX 450d (би-турбо дизел 4.5-литра V8).

Серията Toyota Ponam

Серията Toyota Ponam е лидер на премиум пазара на яхтовата индустрия в Япония. От 1998 г. до 2002 г. Toyota Marine също разработи и произведе серията Epic Line - състезателни ски-лодки от фибростъкло и лодки за уейкборд, най-вече за американския пазар, задвижвани от 4.0-литровия бензинов 1UZ-FE DOHC двигател от седана Lexus LS 400.

Marquis Yachts, LLC, е независима частна компания, базирана в Пуласки, Уисконсин, която дизайнира, проектира и произвежда марките Marquis Yachts и Carver Yachts. Върхът на линията Маркиз е луксозна 73-футова яхта на три нива, с корпус, палуба и надстройка от стъклопластова армирана пластмаса (FRP).