1. Discover Lexus
  2. Design
  3. LDA mentors announcement
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП

LEXUS DESIGN AWARD 2021 – СЪДИИ И МЕНТОРИ

LEXUS DESIGN AWARD 2021 – ПАНЕЛ СЪДИИ 

Сега, вече в осмата си година, Lexus Design Awards е утвърден като форма на глобално търсене на изгряващи нови дизайнерски таланти. Тази уникална програма е предназначена да вдъхнови иновации в дизайна за по-добро утре и сега приема участия в годишния си конкурс. Днес Lexus International обяви списъка на съдиите и менторите за тазгодишния Lexus Design Award.

ПАОЛА АНТОНЕЛИ

СТАРШИ КУРАТОР ЗА ОТДЕЛА ЗА АРХИТЕКТУРА И ДИЗАЙН В МoМА, Ню Йорк

Паола Антонели е старши уредник по архитектура и дизайн в Музея за модерно изкуство, както и основател на MoMA за изследвания и развитие. Нейната цел е да насърчи разбирането на дизайна, докато положителното му влияние върху света не бъде универсално разпознавано. Работата и изследва въздействието на дизайна върху ежедневния опит, като често включва пренебрегвани обекти и практики и комбинира дизайна, архитектурата, изкуството, науката и технологиите.
Тя е куратор на предавания, писани книги, изнася лекции по целия свят и преподава в няколко училища, включително Харвард и UCLA. След XXII Триенале в Милано през 2019 г. – „Разбита природа“, посветена на идеята за реставрационен дизайн – тя открива в МоМА изложбата „Екология на материалите“, дело на архитекта Нери Оксман. В момента тя работи върху няколко нови сесии на своите MoMA R&D Salons; а  поредицата Instagram @design.emergency –– замислена с дизайнерския критик Алис Роустхорн –– е посветена на ролята на дизайна в пандемията Covid-19.

ДОНГ ГОНГ

ОСНОВАТЕЛ / РЪКОВОДИТЕЛ ДИЗАЙН НА VECTOR ARCHITECTS

Донг Гонг основава Vector Architects през 2008 г. Той и Vector Architects са поканени на различни изложби, включително биеналето FREESPACE Венеция 2018, и печелят международни награди, включително „100+ най-добри архитектурни фирми“, избрани от Domus (2019); номиниран от Швейцарската архитектурна награда (2018); Общият победител в наградите за италиански архимаратон (2016); „Авангард на дизайна“, избран от Architectural Record (2014).
Гонг е поканен като гост-лектор и критик от университети, академични и професионални институции, включително Университета Цинхуа (Китай), Университета на Илинойс (САЩ), Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (Швейцария), Société Française des Architectes (Франция) и др. През 2019 г. известното архитектурно списание AV Monographs публикува монография на Vector Architects, озаглавена „Космополитен народен език“ (Cosmopolitan Vernacular) (том 220).
Неговите представителни творби включват „Библиотека на морския бряг“, „Параклис на брега на морето“, хотел Alila в Яншо, обновяването на „Капитанската къща“, Музея на изкуствата в Чанцзян и Музея на нематериалното културно наследство в Суджоу.

 

ГРЕГ ЛИН

АРХИТЕКТ И ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР PIAGGIO FAST FORWARD

Грег Лин е основател и собственик на Greg Lynn FORM и съосновател и главен изпълнителен директор на компанията за роботика Piaggio Fast Forward. В допълнение към сградите той е проектирал висококачествени платноходи, високотехнологични роботи, както и мебели и потребителски продукти за Vitra, Alessi, Swarovski и Nike. Бил е член на множество корпоративни изпълнителни и консултативни съвети и е член на Съвета на настоятелите на Канадския център за архитектура.
Печели „Златния лъв“ на биеналето на архитектурата във Венеция и два пъти представлява САЩ в Американския павилион на биеналето на архитектурата във Венеция. Получава наградата за архитектура на Американската академия за изкуства и е награден със стипендия от United States Artists. В момента той е o. Унив. Проф. Арх. в angewandte Wien и студиен професор в UCLA. Преди това е Дейвънпорт професор в университета в Йейл, професор по пространствена концепция в ETHZ, помощен факултет в Колумбийския университет и гостуващ в Харвард GSD. Автор е на девет книги.

САЙМЪН ХЪМФРИС

РЪКОВОДИТЕЛ TOYOTA & LEXUS ГЛОБАЛЕН ДИЗАЙН

Саймън Хъмфрис е ръководител на Toyota & Lexus Global Design. Той отговаря за дизайна и на двете марки от 2018 г. Като ръководител на Lexus Global Design Хъмфрис се стреми да определи уникалните ценности на Lexus под формата на философия на марката, включваща ясна културна препратка към японското наследство на Lexus и изграждайки дизайнерска посока, която е от значение за потребителите по целия свят.
Хъмфрис се присъединява към компанията през 1994 г. Изиграва различни роли в ръководството и усъвършенстването на дизайна включващи например определяне на характерната структурирана решетка, която се превърна в икона за марката Lexus. През 2016 г. той става президент на ED2 (Toyota Europe Design Development), където неговият екип ръководи разработването на концепции за мобилност, като студията Toyota e-Palette като част от прехода на марката от „автомобилна компания“ към „компания за мобилност“. Хъмфрис започва кариерата си в дизайна през 1988 г., когато е награден със стипендия на Кралското общество на изкуствата за продуктов дизайн във Великобритания. Наградата му дава възможност да работи за Sony, с което стартира и страстта му да живее и работи в Япония. В свободното си време Хъмфрис се занимава с дърводелство и възстановява 100-годишна японска ферма. 

 

 

 

LEXUS DESIGN AWARD 2021 ПАНЕЛ МЕНТОРИ

ЖО ДОСЕ

ОСНОВАТЕЛ, JOE DOUCET X ПАРТНЬОРИ

Дизайнер, предприемач, изобретател и креативен директор, Джо Досе е един от най-търсените творчески таланти, работещи в Америка днес. Неговата работа умело „хибридизира“ функцията и визуалната привлекателност, като същевременно предава слоеве от смисъл и послание. Досе вярва, че дизайнът и, по-важното, мисловният процес на дизайнера, могат да играят по-голяма роля в иновациите и решаването на проблеми, както и в естетиката. В момента притежава множество патенти за своите дизайни и изобретения.
Работите на Досе са представяни на различни изложби по света и са получили множество международни награди, включително Световна технологична награда за иновации в дизайна и множество награди за добър дизайн. Досе бе обявен за Победител в Националната награда за дизайн на Smithsonian Cooper-Hewitt за продуктов дизайнер през 2017 г. – най-високата чест в тази област. Той е и финалист за дизайнер на годината 2019 от Dezeen и получава наградата за  присъствие сред най-важните дизайнерски компании на Fast Company за 2019 г.

МАРИАМ КАМАРА

ГЛАВЕН АРХИТЕКТ, ATELIER MASOMI

Мариам Камара е нигерийски архитект. През 2014 г. Камара основава atelier masōmī, архитектурна и изследователска фирма, която се занимава с голямо разнообразие от обществени, културни, жилищни, търговски и градски дизайнерски проекти. Сред тях е известният Религиозно-светския комплекс на Дандаджи в Нигер, съвместен културен проект със студио Chahar, който спечели наградата Gold LafargeHolcim за 2017 г. за Африка и Близкия изток и Silver LafargeHolcim Award за устойчива архитектура за 2018 г. Камара работи като доцент в университета Браун и гостуващ преподавател по архитектура в училището по дизайн в Роуд Айлънд (R.I.S.D.)
Работата на Камара се ръководи от убеждението, че архитектите имат важна роля в „мислещите“ пространства, които имат силата да издигнат, да създават чувство за достойнство и да осигурят по-добро качество на живот. От 2018 г. Камара е протеже на сър Дейвид Аджае по програмата Rolex Mentor Protégé и е лауреат на наградата Price Claus за 2019 г., за творци, които имат положително въздействие върху тяхното общество.

 

 

 

САБИН МАРСЕЛИС

ДИЗАЙНЕР / ОСНОВАТЕЛ, STUDIO SABINE MARCELIS

Сабин Марселис е холандска дизайнерка, чиято дейност се осъществява на пристанището на Ротердам. След като завършва Академията за дизайн в Айндховен през 2011 г., Марселис започва работа като независим дизайнер в областта на продуктите, инсталацията и пространствения дизайн със силен акцент върху материалното. Нейната работа се характеризира с чисти форми, които подчертават свойствата на материала.
Марселис прилага силно естетическа гледна точка към сътрудничеството си със специалисти в индустрията. Този метод на работа й позволява да се намеси в производствения процес, като използва изследване на материали и експериментиране, за да постигне нови и изненадващи визуални ефекти за проекти, изложени както в музея, така и по поръчка на търговски клиенти и модни къщи.

 

 

 

SPUTNIKO!

ХУДОЖНИК И ДИЗАЙНЕР, АСОЦИИРАН В УНИВЕРСИТЕТА ЗА ИЗКУСТВА, ДЕПАРТАМЕНТ ДИЗАЙН

Sputniko! е известна със своите филмови и мултимедийни инсталационни творби, които изследват социалните и етичните последици от нововъзникващите технологии. Тя е представяла своите произведения в изложби като Триеналето за изкуства „Сетоучи“ за 2016 г., Международното триенале за дизайн в Милано, „Разбита природа“ (2019 г.), „Бъдеще и изкуства“ в Музея на изкуствата „Мори“ (2019 г.). От 2013 до 2017 г., Sputniko! е асистент в Media Lab на Масачузетския технологичен институт, където основава и ръководи изследователската група по дизайнерска фантастика. В момента е доцент по дизайн в Токийския университет по изкуствата. Към днешна дата тя е включвала произведения в постоянните колекции на музеи като V&A и Музея за съвременно изкуство 21 век, Каназава.