1. Discover Lexus
  2. Design
  3. LDA judges 2020
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП

LEXUS DESIGN AWARD 2020 – СЪДИИ И МЕНТОРИ

LEXUS DESIGN AWARD 2020 – ПАНЕЛ СЪДИИ  

Сега, вече в осмата си година, Lexus Design Awards е утвърден като форма на глобално търсене на изгряващи нови дизайнерски таланти. Тази уникална програма е предназначена да вдъхнови иновации в дизайна за по-добро утре и сега приема участия в годишния си конкурс. Днес Lexus International обяви списъка на съдиите и менторите за тазгодишния Lexus Design Award.

ПАОЛА АНТОНЕЛИ

СТАРШИ КУРАТОР ЗА ОТДЕЛА ЗА АРХИТЕКТУРА И ДИЗАЙН В МoМА, Ню Йорк

Паола Антонели е старши уредник по архитектура и дизайн в Музея за модерно изкуство, както и основател на MoMA за изследвания и развитие. Нейната цел е да насърчи разбирането на дизайна, докато положителното му влияние върху света не бъде универсално разпознавано. Работата и изследва въздействието на дизайна върху ежедневния опит, като често включва пренебрегвани обекти и практики и комбинира дизайна, архитектурата, изкуството, науката и технологиите.
Тя е куратор на предавания, писани книги, изнася лекции по целия свят и преподава в няколко училища, включително Харвард и UCLA. След XXII Триенале в Милано през 2019 г. – „Разбита природа“, посветена на идеята за реставрационен дизайн – тя открива в МоМА изложбата „Екология на материалите“, дело на архитекта Нери Оксман. В момента тя работи върху няколко нови сесии на своите MoMA R&D Salons; както и върху две нови книги – сборник от храни от цял свят от гледна точка на дизайн. 

САЙМЪН ХЪМФРИС

РЪКОВОДИТЕЛ TOYOTA & LEXUS ГЛОБАЛЕН ДИЗАЙН

Саймън Хъмфрис е ръководител на Toyota & Lexus Global Design. Той отговаря за дизайна и на двете марки от 2018 г. Като ръководител на Lexus Global Design Хъмфрис се стреми да определи уникалните ценности на Lexus под формата на философия на марката, включваща ясна културна препратка към японското наследство на Lexus и изграждайки дизайнерска посока, която е от значение за потребителите по целия свят.
Хъмфрис се присъединява към компанията през 1994 г. Изиграва различни роли в ръководството и усъвършенстването на дизайна включващи например определяне на характерната структурирана решетка, която се превърна в икона за марката Lexus. През 2016 г. той става президент на ED2 (Toyota Europe Design Development), където неговият екип ръководи разработването на концепции за мобилност, като студията Toyota e-Palette като част от прехода на марката от „автомобилна компания“ към „компания за мобилност“. Хъмфрис започва кариерата си в дизайна през 1988 г., когато е награден със стипендия на Кралското общество на изкуствата за продуктов дизайн във Великобритания. Наградата му дава възможност да работи за Sony, с което стартира и страстта му да живее и работи в Япония. В свободното си време Хъмфрис се занимава с дърводелство и възстановява 100-годишна японска ферма. 

ДЖОН МАЕДА

ТЕХНОЛОГ / ШЕФ НА ОТДЕЛ EXPERIENCE, PUBLICIS SAPIENT

Джон Маеда е американски технолог, дизайнер, инженер, художник, инвеститор, автор и учител. Наскоро той беше назначен за ръководител “experience” в Publicis Sapient, звеното за технологично консултиране и доставки на конгломерата за комуникации и маркетинг Publicis. Заемал е позиции в Automattic, компанията-майка на WordPress.com; фирмата за рисков капитал Kleiner Perkins; ръководил е MIT Media Lab на Масачузетския технологичен институт; бил е президент на училището по дизайн в Роуд Айлънд. Определен като един от „75-те най-влиятелни човека на 21-ви век“ от Esquire, Маеда се възползва от разнообразния си произход като обучен в Масачузетския технологичен институт MIT инженер, дизайнер с множество награди и изпълнителен лидер, за да обедини хора и идеи в мащаб. Той е автор на няколко известни книги, включително „Законите за простотата“ и „Препроектиране на лидерството“ и предстоящата му книга „Как да говоря с машина“, достъпна от ноември 2019 г. Той е  лектор по целия свят, от Давос до Пекин, и от Сао Пауло до Ню Йорк, а неговите разговори в TED са получили милиони гледания

ДЖИЙН ГАНГ

АРХИТЕКТ / ОСНОВАТЕЛ, ПАРТНЬОР В СТУДИО GANG

Джийн Ганг, FAIA, е основател и партньор на международно призната компания за архитектура и градски дизайн Studio Gang. Известна с подход, който се простира отвъд конвенционалните граници на архитектурата до взаимоотношенията между индивиди, общности и тяхната среда. Джийн има разнообразна биография, награждавана е за творби в Америка и Европа. Сред тях са Aqua Tower в Чикаго, разширяването на Американския природонаучен музей в Ню Йорк и новото посолство на САЩ в Бразилия. Стипендиант на MacArthur и професор по архитектурна практика в Харвардското висше училище по дизайн, тази година Джийн бе обявена за един от най-влиятелните хора в света от списание TIME и спечели най-голямата си комисионна досега: 2,2 милиона за терминала Sf O'Hare Global Terminal.

LEXUS DESIGN AWARD 2020 ПАНЕЛ МЕНТОРИ

ЖО ДОСЕ

ОСНОВАТЕЛ, JOE DOUCET X ПАРТНЬОРИ

Дизайнер, предприемач, изобретател и креативен директор, Джо Досе е един от най-търсените творчески таланти, работещи в Америка днес. Неговата работа умело „хибридизира“ функцията и визуалната привлекателност, като същевременно предава слоеве от смисъл и послание. Досе вярва, че дизайнът и, по-важното, мисловният процес на дизайнера, могат да играят по-голяма роля в иновациите и решаването на проблеми, както и в естетиката. В момента притежава множество патенти за своите дизайни и изобретения.
Работите на Досе са представяни на различни изложби по света, включително Музея по дизайн в Лондон и Международното биенале по дизайн в Сент-Етиен. Той е о носител на множество международни награди, включително Световна технологична награда за иновации в дизайна и множество награди за добър дизайн. Досе бе обявен за Победител в Националната награда за дизайн на Smithsonian Cooper-Hewitt за продуктов дизайнер през 2017 г. – най-високата чест в своята област. Като предприемач, Досе създава и стартира множество бизнеси, насочени към превръщането на света в по -добро място чрез дизайна, включително OTHR и Citizen A.

ШОШЕИ ШИГЕМАЦУ

ПАРТНЬОР И ДЕРЕКТОР НА OMA NEW YORK

Шошеи Шигемацу се присъединява към OMA през 1998 г., ръководи офиса в Ню Йорк от 2006 г. и става партньор през 2008 г. Наскоро завършва реновирането на централата на Sotheby's в Ню Йорк, луксозните високи кули в Сан Франциско и Маями и първия цялостен проект за сграда на OMA – жилищен комплекс на 121 East 22 Street в Ню Йорк. Шо успешно завършва проектирането на културни заведения, включително Националния музей на изкуствата в Квебек и Центъра за изкуства Faena в Маями Бийч. В момента тече разширяването на Музея на изкуствата Олбрайт-Нокс-Гундлах в Бъфало и втора сграда за Новия музей. Шо е проектирал и изложби за Prada, Биеналето на архитектурата във Венеция, Музея на изкуствата Metropolitan, Оръжейната зала Park Avenue, първата американска ретроспектива на Dior в Музея на изкуствата в Денвър и Музея на изкуствата в Далас. Той ръководи проектите на OMA в Япония, включително нов бизнес център във Фукуока (2020 г.) и първата кула на OMA със смесена употреба в Токио за Mori Building Co, Ltd. (2022 г.).
Дизайнерски критик в Харвардското висше училище по дизайн, Шо изнася лекции на конференцията TED и Wired Japan, както и в университети по целия свят.

ФИЛИП МАЛОУИН

ДИРЕКТОР, PHILIPPE MALOUIN STUDIO

Филип Малоуин  е с британско-канадски произход и притежава бакалавърска степен по дизайн от Академията за дизайн Айндховен. Учил е и в École Nationale Supérieure de Création Industrielle в Париж и в университета в Монреал. Той създава студиото си през 2008 г., след като работи за английския дизайнер Том Диксън. Филип е преподавал в Кралския колеж по изкуствата в Лондон между 2012-2015 г. Той е и директор на POST-OFFICE, компания за архитектурна и интериорна практика. Неговото разнообразно портфолио включва маси, килими, столове, светлини, предмети на изкуството и инсталации. Клиентският списък на Philippe включва SCP, Marsotto Edizioni, Resident, OTHR, Hem, Ace hotel, Matter-Made, Established & Sons, Roll & Hill, 1882 ltd., Kvadrat, Umbra Shift, Caesarstone, IZÉ, Swarovski, Bloomberg, Aesop, Touch Digital. Филип е представен в галерията Salon 94 Design в Ню Йорк. Наскоро той спечели наградата за дизайнер на годината на Wallpaper* Magazine. Филип живее и работи в Лондон, където управлява дизайнерското си студио.

БЕТАН ГРЕЙ

КРЕАТИВЕН ДИРЕКТОР

Работещата в Лондон Бетан Грей е един от най-известните дизайнери на мебели и домакински уреди във Великобритания, печелила е четири награди Elle Decoration British Design Awards, включително Best British Designer. Нейната работа е широко отразявана в световните медии, а тя самата е показвала свои произведения в Лондон, Милано, Париж, Ню Йорк и Дубай.
Предците на Бетан са тръгнали на невероятно пътешествие из континентите – оттогава Бетан е посетила много от местата, през които те са преминали, вдъхновена от любов към пътуванията, изкуството и културата. Днес нейната мисия е да донесе съвременно значение на традиционните техники от тези региони – да поддържа живи както културните разкази, така и занаятчийските умения. Тя вярва в силата да разказва истории чрез занаяти и дизайн и е създала съвместни предприятия, основани на взаимно доверие и уважение, които подкрепят над 400 майстори на занаяти по целия свят.
Създадена през 2008 г., Bethan Grey Design създава луксозни колекции ръчно изработени мебели и аксесоари за дома, които се продават чрез глобални търговци на дребно като Harrods, Liberty, Lane Crawford. В рамките на собствената си практика в Лондон тя подхранва, свързва и насърчава нови дизайнерски таланти и наставлява предстоящите жени дизайнери. Наскоро тя стартира Prize for Women in Craft, за жени в занаятите, заедно с университета в Кардиф, където е почетен преподавател.