1. Discover Lexus
  2. Design
  3. LDA 2020 Virtual Grand Prix
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП

ЛУКСОЗНАТА МАРКА ПРОДЪЛЖАВА СВОЯТА ПОДКРЕПА ЗА СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ ТВОРЦИ НА СВОЯТА НОВА ПЛАТФОРМА 

ТОКИО, Япония (30 юни 2020 г.) - Днес Lexus обяви, че луксозната марка адаптира съдийството на своите Grand Prix, определящо наградата Lexus Design Award 2020, към виртуална среда през август, а победителят в Grand Prix ще бъде обявен на 1 септември. „Тази година имаше уникална последователност от обстоятелства“, каза Брайън Болейн, генерален мениджър, глобален маркетинг и връзки с обществеността на Lexus International, „но Lexus остава фокусиран върху първоначалната мисия на наградата да подкрепи утрешните творци с нова стартова площадка за тяхната кариера."

От 2042 заявки от 79 държави, рекорд за Lexus Design Award, ще бъде избран само един носител на Голямата награда. Виртуалната селекция за Grand-Prix ще свърже шестимата финалисти и уважаемата съдийска комисия на Паола Антонели, Жана Ганг, Джон Маеда и Саймън Хъмфрис. Решението на съдиите за победителя в Гран При ще се основава на три ключови принципа на марката Lexus: „Очакване, иновация и запленяване“, с акцент върху дизайна, който води до по-добър утрешен ден.

„Големите дизайнери се развиват в трудни ситуации и помагат на хората и обществото да се справят с неочаквани промени", отбеляза Паола Антонели. „Тазгодишните финалисти вече са преминали първия важен тест и продължават своята добра работа въпреки сложните обстоятелства. Ще пропуснем да се срещнем лично с тях, но с нетърпение очакваме техните експерименти и новата мъдрост, която те ще внесат във виртуалната селекция за Гран При.“

През януари, шестимата финалисти участваха във впечатляващо изживяване в Ню Йорк. „Уъркшопът“ изправи финалистите лице в лице с четирима изключителни ментори: Джо Дусет, Бетан Грей, Филип Малуен и Шохей Шигемацу, всеки от които сподели своята отличителна мъдрост и опит. INTERSECT BY LEXUS-NYC, уникалното място за живот на марката, служи като подходящо място за творческа работилница. През следващите месеци финалистите се възползваха от постоянните насоки и подкрепа на своите наставници чрез индивидуални онлайн наставнически сесии, които продължаваха да стимулират тяхната творческа еволюция при подготовката на техните творби за последния процес на оценяване. Четиримата наставници също ще се присъединят към виртуалната селекция за Гран При.

ФИНАЛИСТИ НА LEXUS DESIGN AWARD 2020
·        Biocraft от Sutherlin Santo (САЩ)
·        Feltscape, от Théophile Peju & Salvatore Cicero (Франция, Италия/със седалище в Обединеното кралство)
·        Flash Pak, от Яокун Ву (Китай / базиран в САЩ)
·        L.I.C.K., от Ирина Самойлова (Русия)
·        Open Source Communities, от BellTower (Кения)
·        Pursewit, от Aqsa Ajmal (Пакистан)

Трофеят от Гран при, проектиран от Хидеки Йошимото, ще бъде разкрит, когато през септември бъде обявен носителят на тазгодишното Гран при. Йошимото беше победител в първата награда за дизайн Lexus Design Award през 2013 г. и се превърна в успешен дизайнер, базиран в Лондон, работещ с редица световни марки. Дизайнът на трофея ще включва неговия инженерен опит и ангажимент към японското прецизно занаятчийско майсторство такуми и ще продължи да се използва за всички бъдещи събития на Lexus Design Award.

Поканата за участие в Lexus Design Award 2021 започва днес и ще приключи на 11 октомври. Съдиите и менторите ще бъдат обявени тази есен.