1. Discover Lexus
  2. Takumi masters
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП

МАЙСТОРИ ТАКУМИ

Древната японска концепция „такуми" е от съществено значение за всичко, което правим. Нашите занаятчии „такуми" са пазители на философията за ръчно изработване, прилагайки педантичния човешки допир във всеки аспект на дизайна и разработването на Lexus.

ДОКАЗАНИ С ВРЕМЕТО СПОСОБНОСТИ

Майсторите занаятчии „такуми" на Lexus, или просто „такуми", притежават скъпоценен микс от умения и дух. Те са високо обучение и проявяват педантично внимание към детайла. И притежават истиска вяра в съвършенството - нищо не може да се изпречи пред желания краен резултат. Всеки от тях се концентрира върху отделен елемент от процеса на създаването на автомобил. Това се превръща в тяхна страст и фикс идея. Сред 7 700-те служителя в завода на Lexus - Мийата, има само 19 майстора „такуми". Няма по-голяма чест в нашите инженерни среди.

НЕСРАВНИМИ УМЕНИЯ

Всеки майстор „такуми" има минимум четвърт век опит в сферата си на дейност. Потвърждение за годините отдаденост към ученето, техните задълбочени познания са толкова впечатляващи, колкото и тяхната изтънчена интуиция.

Макар непрестанното изказване на почитанието към техните спосоности, те намират време да ги споделят. Заемайки поста Ръководители на екипи, те запазват традициите на Lexus и насърчават иновативния дух на новите таланти, предавайки ценни умения и процеси, уверявайки се, че всеки аспект на всеки Lexus е безпогрешен.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ СРЪЧНОСТТА

ИЗЯЩЕСТВОТО НА ПРЕЦИЗНАТА ЧОВЕШКАТА НАМЕСА

Майсторите „такуми" са изключително добре запознати с най-новите технологии и играят водеща роля в създаването им. Но много от най-известните им умения значително предшестват дигиталната епоха.

Усещането за съвършен допир на майсторите „такуми" е легендарно. Ръцете им са най-ценният инструмент. Носейки непокътнати бели ръкавици, те използват острата си чувствителност, за да почувстват дори най-малките несъвършенства и недостатъци, всяко едно от тях по-малко от милиметър. По този начин те гарантират превъзходно качество.

СКОРОСТ И ПРЕЦИЗНОСТ

Преди да се превърнат в майстори „такуми", кандидатите са строго оценявани по множество начини. Един от тестовете е изцяло японски и изпробва силата на човешкия допир, използвайки изкуството на сгъване на хартия - оригами.

Устремените „такуми" са изправени пред предизвикателството да сгънат сравнително елементарна оригами котка. Но те трябва да го направят само с една ръка и то недоминиращата, като същевременно произведението трябва да бъде оформено и напълно завършено за по-малко от 90 секунди.

ОТ РЪЧНА КЪМ МАШИННА ИЗРАБОТКА

Знанията на майсторите „такуми" гарантират безпрецедентно качество на асемблиране и финална изработка. Нашият дух и вярата в съвършенството, ориентирани към човека, са търсени и уважавани в цялата автомобилна индустрия. Днес, много от функциите на роботите на Lexus са програмирани с уменията на „такуми". Това не означава, че машини заместват човешките, ръчно изработени съвършенства. Напротив, нашата технология се учи и бива напътствана от най-добрите майстори занаятчии. Резултатът? Истинска занаятчийска автоматизация.

МАЙСТОРСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО

„Такуми" са движещата сила зад крайния продукт Lexus, превъзходното качество и педантично внимание към детайлите, но партньорството с други занаятчии също представлява неразделна част от нашия ангажимент към съвършенството. Търсим творци, които ни вдъхновяват със своята визия и умения и споделят нашите ценности.

Тези партньорства ни позволяват да предлагаме радикално и уникални решения в автомобилите Lexus - забележителни естетически постижения, които няма да откриете никъде другаде. Луксозните интериорни салони, които се предлагат в легендарния LS, са чудесен пример за тази посветеност.

 

 

 

ТЕХНОЛОГИЧНИ ИНОВАЦИИ

Значението на човешкия допир не може да бъде преувеличен. В същото време технологичните иновации отвеждат автомобилите Lexus до нови равнища. Те спомагат за прилагането на много оригинални техники и правят възможно използването на неконвенционални материали.

Когато проектирахме новия Lexus RX, работихме заедно с всепризнатите производители на музикални инструменти Yamaha, за да отведем интериора на автомобила до непознати нива. Процесът на лазерна обработка, използван при създаването на някои от най-ексклузивните музикални инструменти в света, ни позволи да създадем зашеметяващо прецизни истински фурнирни вложки.