1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Milan Design Week 2023
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП
СЕДМИЦА НА ДИЗАЙНА В МИЛАНО 2023

LEXUS: ‘SHAPED BY AIR’ („ОФОРМЕН ОТ ВЪЗДУХА“)

Lexus представя „Shaped by Air“ и „Lexus Design Award“ на Design Week 2023

  • Инсталация от Сучи Реди, вдъхновена от извивките и майсторството на Lexus Electrified Sport, изразяваща философията на марката за устойчивост, иновации и изключителен дизайн
  • На изложбата на Lexus на Седмицата на дизайна в Милано ще бъдат представени и прототипите, създадени от четиримата победители в конкурса за дизайн Lexus Design Award 2023
  • Изложбите на Lexus се провеждат в Superstudio, via Tortona 27, от 17 до 23 април

Lexus ще се завърне на Седмицата на дизайна в Милано тази година с нова инсталация от прочутата нюйоркска художничка и архитект Сучи Реди. "Shaped by Air" ще заема централното място в присъствието на компанията на водещия световен празник на международния дизайн. На това събитие ще се състои и публичното разкриване на прототипите, създадени от четиримата победители в наградата за дизайн на Lexus за 2023 г.

Реди, основателка на Reddymade Architecture and Design, черпи вдъхновение от извивките и майсторството на Lexus Electrified Sport coupe. Тя е създала елегантно и ефирно произведение на изкуството, което изразява устойчивостта, иновациите и съвършенството на дизайна, които са фундаментални за духа на марката Lexus. „Shaped by Air“ отбелязва споделения ангажимент, ориентиран към човека, въглеродно неутрален и безупречно сътворен дизайн. Представянето му в Милано следва премиерата му в Института за съвременно изкуство, Маями (ICA Miami), по време на Седмицата на изкуството и дизайна в Маями 2022 г.

Реди преосмисли своята инсталация специално за контекста на нейното появяване в Superstudio в Милано от 17 до 23 април. Работата представя мащабна интерпретация на Lexus Electrified Sport, оформена от светлина и с живи зелени изрязани, подобни на листа форми, които предполагат движение сред природата. За презентацията в Милано тези форми ще бъдат окачени на тавана като мобилни, напомняйки за формите в дизайна на автомобила и творбите на Анри Матис.

Реди коментира: „Непрекъснатият ангажимент на Lexus към иновациите – и подкрепата му за артистичен подход, който е съчетание на изкуство и дизайн – ме накараха да си представя това потапящо изживяване едновременно като скулптура и пространствено изживяване.“

Скулптурата е частично изработена от рециклирани/повторно използвани потребителски материали и предава усещане за движение. На пръв поглед парчетата изглеждат абстрактни, но когато зрителят се приближи, те разкриват очертанията на кола. Реди, чийто дизайнерски дух е описан като подход „формата следва усещането“, внимателно е калибрирала средата на инсталацията, за да я направи гостоприемна, съзерцателна и обгръщаща. Целта е посетителите на изложбата да усетят, че вървят през гора с шумолещи листа под краката си. Събитието също ще отразява прочутото гостоприемство на Lexus Omotenashi със салон за почивка и размисъл.

ПРОТОТИПИ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ НА НАГРАДАТА ЗА LEXUS ДИЗАЙН

Паралелно с инсталацията "Shaped by Air", ще бъдат показани и прототипните творби, създадени от четиримата победители в наградата Lexus Design Award 2023 -  дизайнерски концепции, които улавят убеждението на Lexus, че дизайнът може да помогне за доставянето на положителна промяна за света. Вече в своята 11-та година, наградата празнува и подхранва нови творчески таланти от цял свят. Тазгодишните победители, избрани от 2068 заявки от 63 различни държави, са Павелс Хедстьом (Швеция, базиран в Дания), Джиаминг Лиу (Китай), Temporary Office,  Винсенг Лаи (Сингапур) и Дъглас Лий (Канада, базиран в САЩ) и Киенгхо Парк и Йеджин Хео (Република Корея). Допълнителни подробности за победителите и техните дизайнерски концепции можете да намерите в редакцията на Lexus Europe тук.

Кратко описание за тазгодишното състезание покани дизайнерите да представят концепции, които предвиждат предизвикателството на бъдещето, като същевременно формулират принципите на марката Lexus за предвиждане, иновация и завладяване и повишаване на щастието на хората. Тази година Lexus е домакин на наградата People’s Choice, където членовете на публиката могат да гласуват за своя фаворит сред дизайнерските концепции. Гласуването ще бъде отворено през април, както за посетителите на презентацията, така и за тези, които гледат творбите онлайн.

Брайън Болин, ръководител на глобалния маркетинг на Lexus, каза: „Развълнувани сме да разширим сътрудничеството си с неподражаемата Сучи Реди да видим как Lexus Electrified Sport оживява заедно с работата на нашите победители в Lexus Design Award. Ангажиментът на Сучи да проектира за по-добро утре улавя иновативния дух на наградата и не можем да си представим по-перфектна синергия за тазгодишното представяне.“

Lexus създаде завладяващо, завладяващо изживяване за посетителите на Седмицата на дизайна в Милано от 2005 г. насам, като си партнира с такива световноизвестни творци като Филип Нигро, Нери Оксман, Соу Фуджимото, Rhizomatics и Джърмайн Барнс, наред с други.

Подробности за събитието

Дати: Ден на пресата 17 април, 14:00 до 21:00 часа; Дни за публиката от 18 до 23 април, от 11 до 21 часа

Място: Superstudio Più, Via Tortona, 27, 20144 Милано, Италия

Експонати: инсталация „Shaped by Air“ от Сучи Реди и прототипни работи от победителите в наградата за дизайн на Lexus 2023

За Сучи Реди

Сучи Реди основава Reddymade през 2002 г. с ориентиран към човека подход към дизайна, посветен на празнуването на разнообразието и равенството, както и на справянето с икономическите, социалните, екологичните и културните въздействия на нейната работа както върху потребителя, така и върху планетата.

Реди е критикът на Уолтън за 2022 г. във Факултета по архитектура на Католическия университет на Америка. През 2019 г. тя е назначена за изтъкнат професор в Плим в Училището по архитектура на Университета на Илинойс, Шампейн-Урбана, където работата ѝ се фокусира върху съвременния архитектурен опит през призмата на невроестетиката, неврофеноменологията и сензорния дизайн. Реди е представяла и изнасяла лекции за работата на фирмата на множество места, включително Института Солк за годишната конференция на Академията по невронауки за архитектура, Университета на Илинойс и Университета на Уисконсин. Тя е член на борда на Design Trust for Public Space, Storefront for Art and Architecture и Madame Architect; освен това е член на Съвета на съветниците на декана в Detroit Mercy School of Architecture + Community Development.

Reddymade получи множество награди за дизайнерски постижения, включително признание от Американския институт на архитектите и NYCxDesign. Редовно представяна в печатни и онлайн медии, работата на Reddymade активно допринася за социален и културен дискурс, който изследва как невроестетиката и дизайнът в името на благополучието влияят положително на всички хора.