1. Discover Lexus
 2. Design
 3. LDA 2023: Judges & Mentors
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП
ДИЗАЙН

LEXUS DESIGN AWARD 2023 ОБЯВИ СЪДИИ И МЕНТОРИ

Отляво: Джо Дусет (ментор), Паола Антонели (съдия) © 2016 Мартън Перлаки и Саймън Хъмфрис (съдия)

Иконите в света на дизайна се завръщат, за да работят с изгряващи творци, в името на създаването на едно по-добро утре.

ТОКИО, Япония (31 август 2022 г.) – Lexus обяви, че LEXUS DESIGN AWARD 2023 ще приветства отново Джо Дусет като ментор и Паола Антонели и Саймън Хъмфрис като съдии, привлечени чрез тази програма от вдъхновяващото преживяване на взаимодействие с ентусиазирани  сегашни и бъдещи творци. Тези гиганти в света на дизайна споделят визията на глобалната награда за дизайн за стимулиране и подкрепа на обещаващи творци, заедно с останалите  членове на съдийските и наставнически екипи които скоро ще бъдат обявени.

Менторството от страна на водещи в света творци в името на постигането на тази визия винаги е било сърцето на непрекъснато развиващата се програма на LEXUS DESIGN AWARD. Новият рационализиран и разширен процес на наставничество на LEXUS DESIGN AWARD 2023 ще стартира с четирима победители, избрани да получат възможността да изживеят запомнящото се за цял живот приключение да бъдат наставлявани от световноизвестни дизайнери. С четиримата победители, менторите ще могат да участват в един по-богат дискурс, за да насърчат творческия растеж чрез персонализирани съвети, като същевременно насочват всеки проект все по-близо до неговата зрялост.

Джо Дусет, носител на множество награди дизайнер в широк спектър от дисциплини, наставляващ нововъзникващи таланти в програмата от изданието и през 2020 г. коментира: „Присъствайки в програмата LEXUS DESIGN AWARD в продължение на три години като ментор, придобих известен поглед върху уникалните предимства на структурата и. От гледна точка на ментори можем да наблюдаваме разцъфтяването на таланта пред очите ни. Благодарен съм отново да приема роля в това, наистина възнаграждаващо преживяване, от което всички печелим, като работим и растем заедно.“

Джо Дусет внася богатство от знания и опит в мисията си да вдъхновява и напътства победителите. Чрез непрекъснатото усъвършенстване на менторския си процес той продължава да печели благодарността на участниците.

Паола Антонели, старши куратор по архитектура и дизайн в MoMA, Ню Йорк, е друга незаменима фигура в историята на LEXUS DESIGN AWARD, с която целите на програмата резонират. От учредяването на наградата през 2013 г. тя следи зорко програмата, като същевременно приветства стимулиращото изживяване от общуването с нови таланти и отново ще сподели своите смели перспективи и прозрения като член на журито. Нейната дълбока загриженост за отговорностите и възможностите на дизайна информира нейното възприемане на творческия потенциал в следващото поколение дизайнери.

Саймън Хъмфрис, ръководител на Toyota & Lexus Global Design, отново ще влезе в ролята на съдия, представяйки стремежа на Lexus за дизайн обещаващ по-добър утрешен ден (Създаването На Едно По-добро Утре).

Заедно с членовете на журито и менторските екипи, които все още не са обявени, те са от ключово значение за LEXUS DESIGN AWARD 2023, изпълнявайки целта на глобалното съревнование за дизайн да подхранва и подкрепя следващото поколение творци. Скоро Lexus ще представи още изтъкнати творци, които да попълнят съдийските и менторските екипи, въпреки че предложенията продължават да пристигат от цял свят.

LEXUS DESIGN AWARD 2023 е отворен за участие до 16 октомври 2022 г.

За тези, които се интересуват от участие, Lexus ще проведе ориентировъчен уебинар за творци от цял свят, които биха се интересували от кандидатстване за LEXUS DESIGN AWARD, за да могат  да разберат по-задълбочено целта и спецификите на наградата и също така да научат как да участват. По време на този процес на ориентация ще има и сесия, на която минали носители на награди ще говорят за личния си път към творческия успех на наградите. Регистрирайте се, за да получите ценни указания за участие в конкурса и да научите повече за програмата.

LEXUS DESIGN AWARD 2023 УЕБИНАР ЗА ОРИЕНТИРАНЕ

 • 16 септември, петък: EDT 11:00 / PDT 8:00 / SGT 23:00 / CEST 17:00
 • 21 септември, сряда: EDT 23:00 / PDT 20:00 / SGT 11:00 / CEST 05:00
 • Необходима е предварителна регистрация. Участието е безплатно
 • .За подробности и регистрация посетете https://forms.gle/UF4vipJrpW4YPsY39

* За повече информация, моля посетете LexusDesignAward.com
Официален хаштаг: #lexusdesignaward

ПОКАНА ЗА УЧАСТВАНЕ В КОНКУРСА НА LEXUS DESIGN AWARD 2023

ЗАГЛАВИЕ LEXUS DESIGN AWARD 2023
ТЕМА СЪЗДАВАНЕТО НА ЕДНО ПО-ДОБРО УТРЕ
СРОК ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ 27 юли – 16 октомври 2022 г
УЧАСТНИЦИ Професионални, любители и студенти дизайнери от всяка страна или регион по света. Участниците трябва да са пълнолетни (определени от възрастта на пълнолетие в мястото им на пребиваване) до края на конкурсния период.
СЪДИЙСКИ КРИТЕРИИ

Как дизайнът може да увеличи щастието на всички.

 • Как дизайнът въплъщава трите принципа на марката Lexus: Предвиждане, Новаторство и Завладяване.

ПРЕДВИЖДАНЕ

 • Концепцията и дизайнът предвиждат ли глобалните предизвикателства пред бъдещото общество?

НОВАТОРСТВО

 • Дизайнът демонстрира ли ново мислене и оригиналност в своето предложение и изпълнение?

ЗАВЛАДЯВАНЕ

 • Дали дизайнът е интригуващ и завладяващ като концепция и изпълнение?
СЪДИИ

Паола Антонели

 • Старши куратор, Департамент по архитектура и дизайн, MoMA, Ню Йорк

Саймън Хъмфрис

 • Ръководител на Toyota & Lexus Global Design

*Третият и последен съдия ще бъде обявен през септември 2022 г.

МЕНТОРИ 

Джо Дусет

 • Основател, Joe Doucet x Partners

*Последните трима ментори ще бъдат обявени през септември 2022 г.

АТЕГОРИИ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ Четирима победители
НАГРАДИ/ПОЛЗИ
 • Четирима победители ще бъдат поканени за менторство — поредица от сесии с наставници от различни области, които насочват победителите при разработването на идеи в прототипи.
 • Четирима победители ще имат глобално медийно представяне, за да получат помощ при развитието на кариерата си.
 • Четирима победители ще получат безвъзмездна помощ за дизайн до 3 милиона йени всеки, за производствени разходи за прототип и други присъщи разходи, свързани с усъвършенстването на тяхната концепция и дизайн.
 • Четирима победители ще имат възможност да разширят професионалните си хоризонти, като създадат диалог със съдиите, един по един.

Вижте Официалните правила за повече подробности

ОРГАНИЗАТОР Lexus International

НАГРАДАТА ЗА ДИЗАЙН LEXUS 2023 ЖУРИ ОТ СЪДИИ

Старши куратор, Департамент по архитектура и дизайн, MoMA, Ню Йорк

Паола Антонели

Паола Антонели е старши уредник по архитектура и дизайн в Музея за модерно изкуство, както и основател на MoMA за изследвания и развитие. Нейната цел е да насърчи разбирането на дизайна, докато положителното му влияние върху света не бъде универсално разпознавано. Работата и изследва въздействието на дизайна върху ежедневния опит, като често включва пренебрегвани обекти и практики и комбинира дизайна, архитектурата, изкуството, науката и технологиите.

Тя е куратор на предавания, писани книги, изнася лекции по целия свят и преподава в няколко училища, включително Харвард и UCLA.Сред най-новите й изложби и книги са "Разбита природа", посветена на идеята за възстановителен дизайн (замислен като XXII Triennale di Milano); "Материална екология", за новаторската работа на архитекта Нери Оксман; и "Никога сам", за интерактивен дизайн и видео игри. В момента тя работи върху няколко нови сесии на нейните салони за научноизследователска и развойна дейност MoMA и върху серията @design.emergency в Instagram, замислена с дизайнерския критик Алис Роусторн и посветена на ролята на дизайна в пандемията Covid-19 и извън нея. Книгата на Алис и Паола, Design Emergency, беше публикувана през май 2022 г.
РЪКОВОДИТЕЛ TOYOTA & LEXUS ГЛОБАЛЕН ДИЗАЙН

САЙМЪН ХЪМФРИС

Роден и учил в Обединеното кралство, той започва кариерата си като продуктов дизайнер през 1988 г., преди да се присъедини към Toyota Motor Corporation през 1994 г. Първоначално работи в областта на модерния дизайн и през 2002 г. играе водеща роля в създаването и внедряването на дизайнерските философии на Toyota (Vibrant Clarity) и на Lexus (L-finesse). След управление на различни проекти както за авангарден, така и за производствен дизайн, той беше назначен за президент на ED2 (Toyota European Design Development), където неговият екип оглави различни проекти, за да формира  трансформацията на Toyota в компания за мобилност. През 2018 г. Хъмфрис бе назначен за ръководител на дизайна, отговорен както за марката Toyota, така и Lexus.

Като ръководител на  Lexus Global Design, той се стреми да дефинира уникалните ценности на Lexus под формата на философия на марката, включваща ясна културна препратка към японското наследство на Lexus и изграждане на посока на дизайн, която е подходяща за потребителите по целия свят. В свободното си време се занимава с дърводелство и реставрира 100-годишна японска ферма.

НАГРАДАТА ЗА ДИЗАЙН LEXUS 2023 ЖУРИ ОТ МЕНТОРИ

Основател, Joe Doucet x Partners

Джо Дусет

Дизайнер, предприемач, изобретател и творчески директор, Джо Дусет е един от най-търсените творчески таланти, работещи в Америка днес. Работата му умело хибридизира функцията и визуалната привлекателност, като същевременно предава слоеве от значение и послание. Дусет вярва, че дизайнът и, което е по-важно, мисловният процес на дизайнера може да играе по-голяма роля в иновациите и решаването на проблеми, както и в естетиката. В момента той притежава множество патенти за своите проекти и изобретения.

Работата на Дусет е била излагана в световен мащаб и е получавала множество международни награди, включително World Technology Award for Design Innovation и множество призове Good Design. Дусет беше обявен за носител на Националната награда за дизайн на Smithsonian Cooper-Hewitt като продуктов дизайнер - най-високото отличие в неговата област. Той беше и финалист за Дизайнер на годината на Dezeen и носител на наградата Най-важните компании в дизайна на Fast Company.

ЗА LEXUS   

Lexus е представен през 1989 г., а първият му модел е луксозен седан създаващ уникално усещане за пътниците, с което се изгражда нова дефиниция за премиум качество в автомобилната индустрия. През 1998 г. Lexus става основоположник на категорията на луксозните кросоувъри с представянето на модела Lexus RX. Лидер в продажбите на луксозни хибридни автомобили Lexus предлага първия в света луксозен хибрид през 2006 г. и оттогава е продал над 2,02 милиона хибридни автомобила

Глобална марка за луксозни автомобили с непоколебим ангажимент към смел, безкомпромисен дизайн, изключителна изработка и вълнуваща динамика, Lexus разработва гамата си по начин, който да отговори на нуждите на следващото поколение клиенти на луксозни модели в глобален мащаб и в момента се предлага в над 90 държави/региони по целия свят.

Сътрудниците/членовете на екипа на Lexus по целия свят са отдадени на  създаването на невероятни преживявания, които са уникални за Lexus и които вълнуват и променят света.

 

| ЗА НАГРАДАТА ЗА ДИЗАЙН LEXUS

Стартирал през 2013 г., LEXUS DESIGN AWARD е международен конкурс за бъдещи творци от цял свят. Призът се стреми да допринесе за развитието на обществото чрез подкрепа на дизайнери и творци, чиято работа демонстрира потенциал за оформяне на по-добро бъдеще. Четирима победители получават рядка възможност да създадат прототип на дизайна си под ръководството на водещи дизайнери. LEXUS DESIGN AWARD осигурява глобално медийно представяне, за да стимулира професионалното израстване в кариерата.