1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus Design Award 2023: Winners Announced
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП
ДИЗАЙН

LEXUS DESIGN AWARD

ОБЯВЕНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В НАГРАДАТА ЗА ДИЗАЙН LEXUS DESIGN AWARD 2023

  • Четирима победители, избрани измежду 2068 заявки, представляващи 63 държави и региони, насочени към социални проблеми чрез дизайн
  • Победителите ще разработят прототипи с помощта на наставнически сесии с творци от световна класа
  • Публиката ще награди любимия си проект с наградата People’s Choice Award през април

Днес Lexus обяви четирите печеливши позиции на Lexus Design Award 2023, международното състезание за дизайн, което отличава бъдещи творци.

Тричленното жури от Паола Антонели, Карим Рашид и Саймън Хъмфрис избра победителите измежду 2068 заявки, представляващи 63 държави и региони. Критериите за оценяване се основават на фундаменталните принципи на Lexus за създаване на проспериращо общество и по-добро бъдеще: предвиждане, новаторство, завладяване и повишаване на усещането за щастие.

Печелившите теми за 11-ата награда за дизайн на Lexus продължават традицията да се занимават с проблеми и тенденции във времето под идеята „Дизайн за по-добро утре“. Четирите изпълнени с енергия печеливши предложения имат за цел да решат конкретни социални проблеми, за да подпомогнат подготовката за следващите десетилетия.

Говорейки за състезанието след избора на четиримата победители, съдията Паола Антонели коментира: „След като съм била съдия още от първата награда за дизайн на Lexus, оценявам все повече щедростта, таланта и енергията на стотици млади дизайнери от цял свят света, които продължават да отбелязват еволюцията на областта на дизайна, тъй като тези стилисти възприемат все по-визионерски и същевременно реалистичен възглед, който обхваща не само човечеството, но и цялата останала природа”.

ПОБЕДИТЕЛИ В LEXUS DESIGN AWARD 2023

  • Fog-X на Павелс Хедстрьом Hedström (Швеция, базирана в Дания) Разширяемо мобилно местообитание, което улавя мъгла и я превръща в питейна вода.
  • Print Clay Humidifier на Лиу Джиаминг (Китай) 3D отпечатан неелектрически овлажнител, направен от рециклирани керамични отпадъци.
  • Touch the Valley на Temporary Office (Сингапур и Китай, базиран в САЩ) 3D контурен пъзел, който помага на хората с увредено зрение да научат за физическата среда.
  • Zero Bag от Куенгхо Парк и Йеджин Хео (Република Корея) Опаковка за дрехи, която се разтваря във вода и действа като перилен препарат, който може да премахне всякакви химикали от дрехите.

Победителите получиха достъп до тримесечна наставническа програма в средата на януари, която ще им даде възможност да си сътрудничат с четирима творци от световна класа: Мариан ван Аубел, Джо Дусет, Юри Сузуки и Сумайа Вали. Този процес има за цел да усъвършенства идеите на победителите, докато разработват прототипи, които въплъщават техните предложения.

Като наставник за първи път Мариан ван Аубел каза: „Живеем в предизвикателни времена, когато дизайнът, който създаваме за бъдещето, трябва да се разглежда по отношение на това дали ще работи през следващите години. Тоест дали ще бъде подходящо, практично и възможно? Надявам се да им предам перспектива за бъдещето. За изгряващи творчески таланти това предлага трамплин за кариерата им. Вълнувам се да бъда част от това!”.

Тази пролет Lexus ще представи пътя по който прототипите на победителите са се развили и процъфтявали чрез взаимодействие с менторите. Освен това, за да се запознаят с наградата Lexus Design Award 2023 още повече хора по света, обществеността ще бъде поканена да участва в наградата People’s Choice Award. Тази награда ще позволи на всеки да избере своето предпочитание сред четиримата победители като най-добро представяне на "Дизайн за по-добро утре". Подробностите ще бъдат обявени на по-късна дата.

LEXUS DESIGN AWARD

FOG-X

Fog-X е разширяемо мобилно местообитание, което има способността да събира мъгла, за да произвежда 10 литра питейна вода на ден. Може да се използва за събиране на вода в сухи среди по света, където водата е оскъдна, но необходима.
ДЪРЖАВА: ШВЕЦИЯ, БАЗИРАНА В ДАНИЯ

ПАВЕЛС ХЕДСТРьОМ

Павелс Хестрьом започва кариерата си като архитект, след като получава магистърска степен по архитектура и екстремни среди от Кралската датска академия – архитектура, консервация на дизайна. Той изследва как да се подходи холистично към съществуващите екосистеми.
LEXUS DESIGN AWARD

PRINT CLAY HUMIDIFIER (ОВЛАЖНИТЕЛ)

Print Clay Humidifier е устойчив 3D отпечатан глинен овлажнител, направен от рециклирани керамични отпадъци. Може да стои самостоятелно или да се използва до стена или прозорец, което го прави подходящ за малки пространства. Уникално оформената конструкция увеличава водопоглъщането. Дизайнът е едновременно функционален и елегантен.
ДЪРЖАВА: КИТАЙ

ДЖИАМИНГ ЛИУ

Джиаминг Лиу е индустриален дизайнер, който се фокусира върху внасянето на свежи перспективи в ежедневния живот на хората. В момента той изследва междукултурния и устойчив дизайн. Роден е в Китай, където завършва бакалавърската си степен, а наскоро се дипломира и с магистърска степен в Университета по изкуства Фолкванг.
LEXUS DESIGN AWARD

TOUCH THE VALLEY

Този 3D топографски пъзел може да бъде сглобен от хора с увредено зрение чрез съпоставяне на съседни контурни части. Процесът на сглобяване на пъзела им помага да възприемат и насърчава преживяването на физическия свят чрез допир.
ДЪРЖАВА: ВИНСЕНТ ЛАЙ (СИНГАПУР), ДЪГЛАС ЛИЙ (КАНАДА) БАЗИРАН В САЩ

TEMPORARY OFFICE

Temporary Office е дизайнерски екип на Винсент Лай и Дъглас Лий, завършили Калифорнийския университет в Бъркли. Екипът е работил по проекти, пресичащи границите на архитектурата, публичното пространство, опазването и продуктовия дизайн. Със силен фокус върху исторически изследвания и прецеденти, Temporary Office се стреми да отговори конструктивно на непрекъснато променящите се нужди на нашата среда по рационален, но игрив начин.
LEXUS DESIGN AWARD

ZERO BAG

Zero Bag е нов пакет за дрехи с пъстроцветни хартиени перилни препарати, прикрепени към водоразтворима пластмаса. След получаване на дрехите, опаковани в Zero Bag, хората трябва да изперат както дрехите, така и торбата в пералнята, преди да ги носят за първи път. Това намалява ненужните отпадъци от опаковки и премахва всякакви химикали от дрехите.
ДЪРЖАВА: РЕПУБЛИКА КОРЕЯ

КУЕНГХО ПАРК И ЙЕДЖИН ХЕО

Куенгхо Парк и Йеджин Хео са студенти по индустриален дизайн в кампуса ERICA на университета Ханянг в Република Корея. Те са загрижени за социални и екологични проблеми и изследват ориентирани към потребителя решения чрез дизайн.
„За повече информация, моля посетете www.lexusdesignaward.com Официален хаштаг: #lexusdesignaward"