1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus design awards
  4. LDA mentors
ВРЪЗКИ ЗА БЪРЗ ДОСТЪП

МЕНТОРИТЕ В НАГРАДИТЕ ЗА ДИЗАЙН НА LEXUS

NERI & HU - Архитекти и дизайнери в различни дисциплини

Линдън Нери и Росана Ху, съучредители на Neri & Hu Design & Research, базирани в Шанхай, работят по проекти в цял свят, включващи сходни дизайнерски дисциплини, за да дадат нов образ на архитектурата. През 2014 г. Wallpaper * обяви Neri & Hu за Дизайнери на годината 2014. През 2013 г. те получиха признание в Залата за славата на Интериорния дизайн в САЩ. Neri & Hu твърдо вярват, че научните изследвания са ключов инструмент за проектиране, тъй като всеки проект носи своя уникален набор от свързани с проблематиката въпроси. Предоставяйки обширен набор от услуги като архитектура, интериорен дизайн, планиране, графичен и продуктов дизайн, Neri & Hu признават, че съвременните проблеми, свързани със сградите, се простират отвъд границите на традиционната архитектура. Вместо да работят по класическия метод на формулния дизайн, работата на Neri & Hu кипи в динамичното взаимодействие на опита, детайлното планиране, материали, форми и светлина.

МАКС ЛАМБ - Дизайнер

Работата на Макс Лемп се характеризира с традициите на динамичния селски пейзаж - плажът изглежда като леярна, каменоделството като работилница, отрязани дървета от имението Чатсуорт като предмет и суров материал. Не крие очарованието си и от града, а способността му да се адаптира и да реагира на различни среди създава дизайни, които са уникални за своето време и място. Макс не се е обвързал с нито един материал или процес, нито пък е привлечен от проектирането като средство за решаване на проблеми. По-скоро той използва качествата, присъщи на материала, за да извлече естествените му предимства и красота. Неговите методи са, както високо, така и ниско технологични, той е дизайнер и производител, сътрудничи с леярни и фабрики, независимо от мащаба или сложността на проекта. Съществува обаче приемственост в принципите, които той прилага - честност към материалите, отдаденост към процеса и способностите на човека, както и неговите ограничения.

ЕЛЕНА МАНФЕРИНИ - Дизайнер и архитект

Елена Манферини, основател и собственик на Atelier Manferdini, с офиси във Венеция и Калифорния, е изпълнявала проектантски и архитектурни проекти, както и ангажименти, свързани с изкуството в САЩ, Европа и Азия, включително палата на Музея за съвременно изкуство в Лос Анджелис. Фирмата й си е партнирала с международно признати компании като Swarovski и Sephora, а работата й е представяна в списания и публикации, сред които Elle, Vogue и Ню Йорк Таймс. Понастоящем завежда катедра в Института по архитектура в Южна Калифорния, представя проекти в цял свят и изнася лекции в Масачузетския технологичен институт (MIT), Принстън, Университета Цинхуа и Баухаус. Наскоро бе отличена със стипендия COLA за 2013 г., в подкрепа на създаването на оригинални произведения на изкуството. През 2011 г. получи престижната годишна субсидия от Съюза на американските художници, а нейният дизайн Blossom за Alessi получи наградата за най-добър дизайн.

SNARKITECTURE - Творци и архитекти

През 2008 г. Даниел Аршам и Алекс Мустонен създадоха "Snarkitecture" - експериментална практика и сътрудничество, работещо на териториите на изкуството и архитектурата. Споделяйки взаимен интерес към пресечната точка между изкуството и архитектурата от студентските си дни заедно в Cooper Union в Ню Йорк, първата им поръчка бе за Dior Homme. Заимствайки идея за наименованието сио си от фантастичното стихотворение на Люис Карол "Ловът на Снарк", Snarkitecture проектира мащабни архитектурни проекти и функционални обекти с иновативни и въображаеми цели, които предизвикват очудване и взаимодействие, насърчавайки хората да се ангажират директно с околната среда. Трансформирайки познатото в нещо нестандартно, Snarkitecture осигурява нов прочит на архитектурната дейност.